Türkiye’nin İlk Finansal Blockchain Projesi Borsa İstanbul Tarafından Hayata Geçirildi

0

Kripto paralar ve Blockchain teknolojisi tüm dünyada oldukça rağbet görüyor. Ülkemizde de bireysel yatırımcıların bu yeni teknolojilere ilgisi hiç azımsanmayacak kadar fazla. Ipsos adlı araştırma şirketinin haziran ayında yayımladığı bir raporda Türkiye’deki her beş kişiden birinin kripto para yatırımcısı olduğu ortaya çıkmıştı.

Bireysel anlamda kripto paralarla ve arkasındaki Blockchain teknolojisiyle bu denli yakından ilgilenirken kurumsal anlamda sevindirici bir haber de Borsa İstanbul’dan geldi. Borsa İstanbul (BIST) eski adıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ülkemizin ilk finansal Blockchain projesini hayata geçirdi.

Borsa İstanbul tarafından 5 Eylül’de yapılan açıklamada Blockchain tabanlı projenin Müşterini Tanı (KYC) konseptiyle hazırlandığı ifade edildi. Dünya genelinde Blockchain teknolojisine yönelik birçok farklı proje üzerinde çalışılıyor. Borsa İstanbul’un bilişim teknolojileri ekibince geliştirilen söz konusu projeyle başta Borsa İstanbul olmak üzere Takas İstanbul ve Merkezi Kayıt İstanbul’un veritabanında yer alan bilgiler de senkronize hale getirildi.

Müşterini Tanı (Know Your Customer) konseptinin esas alındığı projeyle belirtilen veri tabanına müşteri bilgilerinin eklenmesi, sistemdeki mevcut bilgilerin değiştirilmesi ve doküman yönetimi Blockchain ağı üzerinden gerçekleştirilebilecek. Borsa İstanbul bu adımıyla hem sisteme veri girişi yaparken meydana gelebilecek olası hataların önüne geçecek hem de çalışmalarını hızlı, güvenilir ve şeffaf bir platform üzerinde sürdürecek. Borsa İstanbul tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Güvenlik altyapısı olarak Blockchain ağı kullanılan uygulamanın teknik altyapısı, yüksek sayıda işlem gerçekleştirebilmekte olup gerektiğinde diğer projelerde de kullanılabilecektir.

Blockchain teknolojisine yönelik patent başvurularında ülkeler ve dünya devi şirketler adeta birbirleriyle yarışıyor. Özellikle Çin merkezli Alibaba ve ABD merkezli IBM Blockchain teknolojisine yönelik en fazla patenti elinde bulunduran şirketler. Şaşırtıcı bir şekilde ABD’nin en büyük bankalarından Bank of America’nın 53, Bank of China’nın ise 44 Blockchain patenti bulunuyor.


Kaynak: Borsaistanbul.com

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here